Oldal kiválasztása

Domonyvölgy látnivalói

Napjainban egyre több kampány és érv szól amellett, hogy miért utazzunk Magyarországon belül. Kis országunkban csodálatos helyek vannak, amikről legtöbbször nem is tudunk és egy élet is kevés hozzá, hogy mindet meglátogassuk. Ma bemutatjuk, hogy mi vár minket, ha Domonyvölgybe utazunk.

Domony egy kicsi község Pest megyében, az Aszódi járásban, a Galga folyó partján. Közigazgatásban ehhez a kis községhez tartozik Domonyvölgy is.

Feljegyzések alapján már a középkorban létezett Domonyvölgy, azonban nem mindig ezen a néven. 1344-ban még ugyanis Egerszegh néven említik a települést. Sajnos a török uralom ideje alatt Egerszegh, de még a mellette található Domony is szinte teljesen elnéptelenedett és elpusztult. A tizennyolcadik századból olvasható legközelebb Egerszeghről, de ekkor már, mint puszta említik. Ebben az időszakba került a Grassalkovich család fennhatósága alá. Ekkor a pusztához hatszázhetvennyolc hol erdő, nyolcvannégy rét és hatvannyolc hol szántó tartozott. Domonyvölgy néven először az 1700-as években említik és Domony község külbirtokaként kezelték. Nagyrészt az itt lakók molnárok voltak. Az Egres vize öt-hét malmot hajtott, ebből négyet Domonyvölgyben.

Domonyvölgyi szabad strand

A nyári nagy melegben mindenki a vízpartra vágyik. Ezt leginkább Budapesten és közelében lehet érezni, hiszen ilyenkor igazi mizéria legalább egy törölközőhelynyi szabad területet találni. Szerencsére, ha kicsit kijjebb jövünk ebből a hatalmas élő organizmusból, akkor nyugodtabb körülmények között is kinyújtózhatunk az árnyékban a vízparton. Megtehetjük ezt például Domonyvölgyben is.

A kis községrész az M3-as autópályán könnyen megközelíthető, eldugott kis vidék, azonban tömegközlekedéssel, nagyrészt vonattal is könnyedén odajutunk. Ha erre járunk nyáron, mindenképpen álljunk meg a Domonyvölgyi-tónál strandolni egyet. Partjára modern és családok strandolásának is megfelelő strandot építettek. 

domonyvölgyi strand
domonyvölgyi strand
lázár lovaspark

Lázár Lovaspark

Ha egy izgalmas lovasbemutatót szeretnénk megtekinteni, akkor itt a helyünk, ez a Lázár Lovaspark egyik legnépszerűbb programja. Fogathajtást, illetve a csikósok világát és történetét is bemutatják a látogatók részére. Az ideérkezőknek lehetősége van egy kis erdei kocsikázásra is.

A parkot Natura 2000-es természetvédelmi terület öleli körül és a lovaspark tizenhat-tizennyolc személyes fogatokon körbeviszi az arra vágyókat. Egyedülálló programlehetőség itt a fogathajtó verseny. Hogy mitől is különleges? Attól, hogy a lovaspark biztosít egy profi segédhajtót és a Nemzetközi Lovas Szövetség szabályai szerint épített akadálypályán akár Ön is indulhat kettesfogathajtó-versenyükön.

Aki a gasztro élmények szerelmese, ők is találnak itt maguknak programot, mivel főzőversenyeket is szoktak rendezni.

A park egy kis különleges játékkal is kedveskedik vendégeiknek, amit csak úgy hívnak, hogy „Ahogy a ló születik”. Ennek során a park biztosít a játékosoknak alapanyagokat és abból kell összekreálniuk a lehető legszebb lovat. Bár annak hangzik, a legkevésbé sem egyszerű feladat ám! Azonban nem csak ilyen játék vár minket, ha ideérkezünk.

Megrendezésre szokott kerülni az úgynevezett „Pusztaolimpia”. Akár egyénileg is kipróbálhatja magát, vagy esetleg csapatban, közel negyvenféle tematikus játékból! További játékok például a „Trónfosztás”, mely egy ügyességi és taktikai játék. Izgalomból biztos nem lesz hiány!

Az extrém dolgok kedvelőinek

Sosem vezettél még harci gépet, vagy egy retró motorozás az álmod, esetleg szívesen résztvennél egy off road túrán, netán egy quad túrán?

Szuper hírünk van!

Ezeket mind kipróbálhatod ha Domonyvölgybe utazol! Ezekért az extrém élményekért ugyan mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, viszont amit nyújt, az egy életen keresztül elkísér.

quad domonyvölgy

Utazzon Magyarországon és fedezze fel hazája rejtélyeit!