Oldal kiválasztása

Gödöllő látnivalói

„Utazgatok, mert utazni élvezet!”

Így szól a dalban is és mennyire igaz. Ha utazni szeretne, de nem akar külföldre menni, nagyon jó hírünk van! Bizony Magyarországon is van elég látnivaló és talán egy élet is kevés, mire mindet végigjárjuk. Ismerje meg velünk Gödöllőt! Összegyűjtöttünk néhány helyet, amit ha Gödöllőre utazik, mindenképpen látnia kell.

Gödöllő városa Pest megyében található, a fővárostól csupán 30 km-re, északkeletre. Történelmileg egy csodálatos hely, hiszen Gödöllőt már 1349-ben említették oklevelekben, azonban városi rangot csupán 1966-ban kapott. A település a Gödöllői-dombság és a Rákos-patak völgyében helyezkedik el.

Miért is érdemes ide mindenképpen ellátogatnunk?

Grassalkovich Kastély

Gödöllő egyik leghíresebb látnivalója a Grassalkovich Kastély. A kastélyt a 18. század elején építettette a Grassalkovich család, melynek tagja volt Grassalkovich Antal, Mária Terézia egyik fő bizalmasa. A családnak sok mindent köszönhet Gödöllő. A kastély kettős U-alakjának nyolc szárnyát több szakaszban építették. A kastélyhoz tartozik egy lovarda is, amelyet 1743 körül építettek.

Erzsébet királyné egyik legkedveltebb helyei közé tartozott. Műlovarnők és cirkuszi lovasok tanították a királyi felséget itt lovagolni, egészen extrém módon. Olyan trükköket tanult itt, mint például a tűzkarikán átugrás. Azonban a hely az évek során nem csak lovardaként funkcionált, hanem különböző bálokat, rendezvényeket is tartottak itt, illetve a königgratzi csata után kórházként, de laktanyaként is.

Manapság leginkább koncerteknek és időszaki kiállításoknak ad helyet. A kastélypark szépsége és nyugalma elbűvöli az ideérkezőket. A barokk kor kedvelőinek igazi szellemi kincsesbánya a Mayerhoffer András tervezte kastély.

Grassalkovich kastély
Grassalkovich kastély
Horthy Miklós

Horthy Miklós bunkere

A kastély déli oldalán, Erzsébet királyné kertjében található az úgynevezett Horthy-bunker.

A bunkert Dr. Csonka Pál, Kossuth- és Állami Díjas építészmérnök, egyetemi tanár tervezte és megépítését 1944-ben kezdték el. A bombabiztos búvóhelyet a Horthy családnak és közvetlen környezetének tervezték és építették. A bunker húsz fő befogadására alkalmas, ötvenöt négyzetméter nagyságú. Megközelítőleg tíz méter mélyen található a föld alatt és százhetven centiméter széles vasbetonfalak körvonalazzák. Az óvóhely tartalmaz két helységet, illetve mindkettőhöz egy-egy illemhelyet.

Gödöllői Arborétum

Akik imádják a természetet, azok is megtalálják a maguknak való programot Gödöllőn, ugyanis itt fekszik Magyarország egyik legjelentősebb növénykertje, a József Főherceg Ligetnek nevezett arborétum.

A füvészkertet 1902-ben hozták létre százkilencven hektáros területen, azért, hogy az alföldi területek fásítására fafajokat neveljenek és honosítsanak meg. Sajnos a második világháború óriási károkat okozott itt is és nagyon sok növény elpusztult alatta. Azonban a vész elmúlása után 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársai egy óriási programba kezdtek bele, aminek hatására már hatszázötven lombos fafaj és száztíz nyitvatermő található itt. Mára már a százkilencven hektáros terület háromszázötven hektáron működik. Nagyjából háromszáztizenöt hektáron kutatási munka folyik és a maradék harmincöt hektár látogatható.

Az arborétum akadálymentesítettségének köszönhetően kerekes székkel is látogatható. Tiszta levegő, idilli táj. 

Gödöllõi Arborétum
Gödöllõi Arborétum
városi múzeum
városi múzeum

Városi Múzeum

Ha egy kis kultúrára vágyunk, akkor mindenképpen látogassunk el a gödöllői Városi Múzeumba.

A épületet az 1760-as években építették Grassalkovich Antal befolyására. Ekkor még tervek szerint uradalmi fogadóként funkcionált.

A most látható alap kiállítási tárgyakat 1952-ben Heltai Miklós által indított helytörténeti szakkör gyűjtötte. A második világháború ennek az épületnek sem kegyelmezett, s a Heltai előtti kiállítási tárgyak, amelyekkel rendelkezett az épület a háború alatt megsemmisültek. Ekkor már kiállítások célját elégítette ki a hely és 1988-ban kapott múzeumi rangot.

2001-ben pedig meg is kapta „Az Év Múzeuma” címet.

A múzeumban 4 kiállító terem biztosítja az állandó kiállításokat, illetve egy kiállító teremben pedig időszaki kiállításokat tartanak. Az épület udvara pedig a városi piacnak ad helyet.

Barokk Színház

A fentiek után már nem meglepő ennek a színháznak a stílusa. Gödöllőt a barokkstílus körvonalazza, hiszen ebben a korban rengeteget fejlődött gróf Grassalkovich Antal hatására. A gödöllői Barokk Színház is neki köszönheti létrejöttét.

Európában ritkaságnak számít, s ez hazánk legrégebbi fennmaradt újkori kőszínháza. A színház a gödöllői kastély déli szárnyában található. Alapvetően a szárny három szintes volt és ennek egybebontásával sikerült kialakítani azt a teret, ahol most a színház található, azonban a tizenkilencedik században újra szintezték az termet, így újra kialakítva tizenöt szobát. Majd a második világháború alatt az épület károsodott és a födémje beszakadt. Amikor feltárták az épületet, a felfestésből tudták azonosítani, hogy a mondák, amelyek a színházteremről szóltak, valóban igazak.

2003 augusztusa óta az örökség újra működik, kilencvenöt fős befogadással. Azóta újra nívós előadások helyszíneként szolgál. Azonban idegenvezetéssel, múzeumlátogatás keretei között is megtekinthető.

barokk színház

Utazzon Magyarországon és fedezze fel hazája rejtélyeit!